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Changes to OPM Guidance for Shutdown Furloughs 

October 4, 2013  

 

 

Guidance on Various Topics 

 

The changes below are included in the October 4, 2013, update to OPM’s Guidance for 

Shutdown Furloughs. 

 

Working during Furlough 

 

In Section C (Working during Furlough), we are revising Question C.5a. as follows: 

 

5a. What happens to employees on detail during a shutdown furlough?  

 

A. Detailed employees remain officially assigned to their permanent positions during the 

detail. During a shutdown furlough, each agency will determine the status of their employees 

on detail within the agency or to another agency.  Home and receiving agencies should 

carefully consult about what activities are appropriate for a detailee to perform during a 

funding lapse to ensure that the activities are consistent with the reasons why the agency 

designated them as “excepted.” 

 

Labor Management Relations Implications 

 

In Section Q (Labor Management Relations Implications), we are revising Questions Q.4. and 

Q.5. as follows: 

  

4. Can union officials perform representational work on “official time” during a 

shutdown? 

 

A. Exempted employees (i.e. paid by non-appropriated funds) serving as union officials may 

continue to be granted official time to the same extent and in the same manner as they would 

under non-shutdown conditions.  Other employees serving as union officials may work on 

official time during a shutdown if such activities fall within the Anti-Deficiency Act’s 

exceptions.  The exercise of a union’s statutory and/or contractual rights triggered by an 

excepted management action taken during a shutdown would constitute an excepted 

activity.  Therefore, if an agency has determined that a management action taken during a 

shutdown is permissible because it is an excepted activity, and such action triggers union 

representational rights under the collective bargaining agreement or 5 USC chapter 71 (i.e. a 

formal discussion, a Weingarten interview, or the representation of an employee in 

connection with an adverse personnel action), official time should be granted to employees to 

perform representational duties related to that action.  With this in mind, agency officials 

should consult with their General Counsel to evaluate whether contemplated management 

actions will trigger statutorily or contractually guaranteed representation rights. 
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5. Will union officials have access to their union offices if they are in furlough status?   

 

A. Generally, access to facilities during a furlough may be restricted based on funding, security 

or other issues. Depending on agency operations, a particular facility, or portions of a facility, 

may be fully or partially operational.   

 

Access to a union office during a period of furlough should not be prevented solely on the basis 

that a union official seeking access is not in a duty status. Access for representational purposes 

would be subject to each facility’s requirements at the time, including provisions in collective 

bargaining agreements.  

 

 


